NyttoDrink

Du behöver:
1dl blandade frysta bär
2dl fil eller yoghurt
Liten skvärr kanel
Lite socker om du tycker bären är för syrliga.
Mixa till en slät smet och avnjut.
Du blir omdirigerad dit om 5 sekunder.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Välj smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
1. Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
2. Tillsätt arrak efter smak. (Smaka av)
3. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
4. Kavla marsipanen till en ca 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
5. Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.
6. Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.
7. Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.
1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt), häll lite av det över jästen och rör om tills det löst sig.
2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och vetemjöl och arbeta degen smidig. Degen ska vara ganska lös. Jäs under duk i cirka 40 minuter.
3. Tryck ut degen i en oljad långpanna och låt jäsa ytterligare 35 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
4. Tryck hål med fingertopparna i degen och strö över oliverna, rosmarinen och den skivade vitlöken. Salta och stänk över olivolja.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.