ChokladPralin
Pralinerna är gjorda i pralinformar.
Smält 100g mörk choklad, blanda i 1tsk kardemumma & 1tsk kanel.
Fyll formar och låt stelna. Servera.
Du blir omdirigerad dit om 5 sekunder.
Pralinerna är gjorda i pralinformar.
Smält 100g mörk choklad, blanda i 1tsk kardemumma & 1tsk kanel.
Fyll formar och låt stelna. Servera.
Ingredienser:
50g smör
2 ½ dl mjölk
50g jäst
250g kesella
1krm salt
1tsk kardemumma
1dl socker
5dl vetemjöl + 4dl dinkelmjöl
2dl vispad grädde att spritsa på semlan som garnering.
Fyllning:
200g mandelmassa
1dl mjölk
Rör ihop till en smet och fyll semlorna.
Så här gör du:
Smält smöret och blanda med mjölken och kryddorna och värm till 37grader om du använder färskjäst. Blanda i delar av mjölet medans du har i dem övriga ingredienserna. Arbeta degen till en smidig deg och detta tar ca 10 - 15min. Rulla i lagomstora bollar och lägg på en plåt pch låt jäsa i ca 1 timme.
Sätt på ugnen på 250grader och grädda i ca 5 - 8 min beroende på storlek.
Gör sedan iordning dina semlor precis som du vill ha dom.
Ingredienser:
300g jordnötssmör
2dl sirap
5dl musli
2dl kokosflingor
200g smält mörk choklad till garnering
Smält jordnötssmöret och sirap på låg värme, blanda i de övriga ingredienserna och lägg i en form och ställ i kylen ca 2 timmar för att smeten ska stelna lite. Skär upp i bitar och doppa bitarna i choklad.
Ingredienser:
50g jäst
2dl mjöl
8dl grahamsmjöl
2msk flytande honung
2msk socker
1dl hackade hasselnötter
½dl smält smör
5dl vatten
Smula gästen i en bunke, värm vattnet till 37grader och lös jästen i vattnet. Blanda i de övriga ingredienserna under om rörning tills det blivit en slät deg. Dela upp degen i 3 lika stora delar och lägg dem på en plåt och låt jäsa ca 30 - 40 minuter. Sätt på ugnen på 200grader.
Ställ in brödet i ugnen och låt gräddas i ca 15 - 20 minuter tills bröder blir brunt.
Tips - Ovanpå brödet har jag strött lite havssalt på för lite extra smak.