Lussebullar
200 g smör
5 dl mjölk
2 kuvert saffran 1-2 g
1 paket jäst
2 dl socker
2 st medelstora ägg
16 dl vetemjöl
Russin till garnering
1 st ägg att pensla med
Gör så här
Smält smöret, häll i mjölken och låt det hela bli 37°, om du använder torrjäst ska temperaturen ligga kring 40grader. Tillsätt saffran.
Smula ner jästen i en bunke. Häll den fingervarma saffransmjölken över den lösta jästen i bunken, knäck ner äggen och rör om igen. Blanda i sockret.
Blanda i det mesta av vetemjölet, och rör ner det i bunken. Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke i 1-1.5 timme.
Värm ugnen till 200°. Täck två plåtar med bakplåtspapper.
Dela degen i lagsomstora delar och ringla till Sformade bullar eller annan valfri form.
Pensla med lättvispat ägg.
Grädda i ca 10 minuter. Låt lussebullarna svalna.